Ο ρόλος των ηφαιστείων και των σεισμών στις αλλαγές της φύσης

Μουτζούρη Ειρήνη

Περιγραφή

Με την αξιοποίηση του δικτυακού τόπου του "Ψηφιακού Σχολείου" και του "Φωτόδεντρου" παροουσιάζεται ο τρόπος δημιουργίας των ηφαιστείων και των σεισμών μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις, βίντεο και ψηφιακές εφαρμογές.  Εξετάζονται οι αλλαγές που προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον,  αλλά και οι συνέπειες της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην ζωή των ανθρώπων. Τέλος,εντοπίζονται  τα μεγαλύτερα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας στον  χάρτη.

 

Ενότητες

 

Στόχοι 

Στόχος αυτού του μαθησιακού αντικειμένου είναι να κατανοήσετε τη δομή και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα ηφαίστεια. Να εντοπίσετε τα μεγαλύτερα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας στον χάρτη.  Να διακρίνετε τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η  ηφαιστειακή δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον και στη ζωή των ανθρώπων. 

Διάρκεια

1 διδακτική ώρα (30') - Σύγχρονη

1 διδακτική ώρα μελέτη στο σπίτι (45' )- Ασύγχρονη

 

Αρχικά, μελετήστε το μάθημα Γεωγραφίας  Κεφάλαιο 26

Ο ρόλος των ηφαιστείων και των σεισμών στις αλλαγές της φύσης.

 

Ας μάθουμε για τα ηφαίστεια...

 

1η Δραστηριότητα - Αφόρμηση

 

Παρακάτω παρακολουθήστε μία είδηση με τίτλο " Το ξύπνημα του γίγαντα" που αφορά την έκρηξη ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία  τον Μάρτιο του 2021.

 

.                       

  • Γιατί πιστεύετε ότι ο τίτλος της είδησης  είναι "Το ξύπνημα του γίγαντα";
  • Πώς πιστεύετε ότι δημιουργήθηκε αυτή η έκρηξη ηφαιστείου και γιατί; 
  • Τι συνέπειες πιστεύετε ότι μπορεί να έχει η έκρηξη ενός ηφαιστείου για τον άνθρωπο και τη φύση ;

 

2η Δραστηριότητα -Επεξήγηση του φαινομένου

Πατήστε και παρακολούθηστε τη διαδραστική  παρουσίαση "Έκρηξη ηφαιστείου" στην οποία περιγράφονται ο τρόπος και τα στάδια έκρηξης ενός ηφαιστείου. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθως , συμπληρώστε την παρακάτω άσκηση.

3η δραστηριότητα 

Δείτε τη γη από ψηλά σαν αστροναύτες, πατώντας στο διαδραστικό βίντεο "Η χώρα μου από ψηλά: Ηφαίστεια"   και εντοπίστε στον χάρτη της Ελλάδας 3 μεγαλύτερα ενεργά ηφαίστεια. 

Στη συνέχεια απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση. 

4η Δραστηριότητα

Στη συνέχεια παρακολουθήσετε το βίντεο " Τι είναι και πώς δημιουργούνται τα ηφαίστεια ;"'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έπειτα συμπληρώστε τα κενά της παρακάτω διαδραστικής άσκησης τοποθετώντας την κατάλληλη λέξη στα κενά πλαίσια.  5η δραστηριότητα

Παρατηρήστε τη σημερινή εικόνα της  Σαντορίνης μέσω του Google Earth ακολουθώντας τον παρακάτω Σύνδεσμο .Στη συνέχεια παρατηρήστε την επιφάνεια του νησιού και  εντοπίστε τον κρατήρα του ηφαιστείου της μικρής Καμένης.

 

 


Στη συνέχεια  πατήστε στην Κουβεντούλα  το θέμα  " Αλλαγές που προκαλούν τα ηφαίστεια στο φυσικό περιβάλλον"  και λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή μορφή της Σαντορίνης αναπτύξτε τις ιδέες σας  απαντώντας στο ερωτήμα "Τι αλλαγές προκαλούν τα ηφαίστεια στο φυσικό περιβάλλον; "
 
 
 
6η δραστηριότητα
Ακολούθως  αξιοποίηστε προηγούμενες γνώσεις από την Ιστορία της Γ’ τάξης και  παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο το απόσπασμα ενός ντοκιμαντέρ που εστιάζει στο γεγονός της ηφαιστειακής έκρηξης στη Σαντορίνη και τη συνακόλουθη παρακμή του Mινωικού πολιτισμού στην Κρήτη.
 
 
 
Κατόπιν παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο "Ηφαίστεια δημιουργικές δυνάμεις" και συγκρίνετέ το με το προηγούμενο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ακολούθως, αναπτύξτε τις ιδέες σας στις Συζητήσεις  αναφορικά με τις επιπτώσεις (θετικές και αρνητικέςπου έχουν τα ηφαίστεια στο φυσικό περιβάλλον και στη ζωή των ανθρώπων. 

 

 

 

7η Δραστηριότητα

 

8η δραστηριότητα : Ομαδική δραστηριότητα

α) Κάθε ομάδα θα δημιουργήσει σε ένα αρχείο Powerpoint μία παρουσίαση στη οποία θα φαίνεται  η διαδικασία της έκρηξης ενός ηφαιστείου. Ο υπεύθυνος της ομάδας θα αναλάβει να ανεβάσει το Powerpoint στις Εργασίες της e-class και θα το παρουσιάσει στην τηλεδιάσκεψη  κατονομάζοντας τα βασικά μέρη της δομής ενός ηφαιστείου. 

β) Κάθε ομάδα θα φτιάξει  ένα χάρτη στον οποίο απεικονίζεται η θέση  των μεγαλύτερων ενεργών  ηφαιστείων της  Ελλάδας τοποθετώντας επάνω στον χάρτη το εικονίδιο-υπόμνημα των ηφαιστείων που υπάρχει στα Έγγραφα, ώστε να φαίνεται η σημερινή γεωγραφική τους θέση. Ο υπεύθυνος της ομάδας θα αναλάβει την ανάρτηση του χάρτη  στο χώρο Εργασίες της e-class και την παρουσίαση του στην τηλεδιάσκεψη.

 

Ως πηγές μπορείτε να αξιοποιήσετε τις διευθύνσεις που βρίσκονται στη θέση Σύνδεσμοι. 

Και μπορείτε να αξιοποιήσετε το πρόσθετο υλικό που βρίσκεται στα Έγγραφα. 

 

 

Πρόσθετο υλικό 

          Εκτύπωση έγχρωμου χάρτη

Υπόμνημα ηφαιστείου

                                              Εικόνες έκρηξης ηφαιστείου (για το Powepoint)

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -